Talpaban

Dit is een prijswinnende BLOG entry. Een zwarte MacBook heb ik ermee gewonnen. Hij blijft actueel, zeker met de recente gebeurtenissen bij de familie de Mol en de overname van de F1 en darts door ViaPlay.

Nee, niet de Taliban. Dat is wat anders. De Talpaban dus. Talpa is het laatste speeltje van de stinkend rijke “Baggerkoning” van Nederland (en Duitsland!) Zjon de Mol. “Talpa” is Latijn voor mol, dat geeft er en leuk intellectueel tintje aan. Schijn bedriegt echter, de voor veel geld in elkaar gestampte zender overtreft het aanbod tot dan toe ruimschoots in de hoeveelheid geproduceerde bagger.

Om de kijkers te lokken heeft onze kettingrokende vriend (er is nog hoop….) de rechten op het eredivisie voetbal gekocht. Dus sinds vorig jaar geen Studio Sport meer, maar commerciële bagger, veel reclame, cliffhangers om mensen vast te houden. Dit geheel onder leiding van lichtgewicht Wilfried Genee en doorspekt met commentaar van bekende nitwits zoals Ruud Gullit, die echt niets te melden heeft. (We zijn bij Feyenoord nog jaren bezig om zijn puinhoop weg te werken)

Ik heb besloten dat ik er niet naar kijk. We hadden een paar jaar geleden een soortgelijke actie met “Sport 7”. Niemand keek en al snel kreeg het de bijnaam “Sport Even” en verdween het weer.

In dezelfde tijd als het Sport 7 debacle speelde in Duitsland de verkoop van de voetbalrechten aan het commerciële SAT1. Daar had men tot dan toe iedere zaterdagavond “Sportschau”. Nederlanders die, net als ik, in het oosten wonen kennen het allemaal. Er was in Duitsland aanvankelijk ook protest maar die hebben het toch doorgezet (Duitsers zijn pas echt kuddedieren, die doen wat je ze zegt) en het programma ‘Ran’ was zo mogelijk nog erger dan wat Talpa nu biedt. 

Het voetbal op TV is daar nooit meer geworden wat het was. De situatie nu is dat er weer een Sportschau is zaterdag avond. Dit kost de ARD echter zoveel geld dat ze het alleen kunnen doen als ze het volstampen met….. reclame. Je wordt er gek van. Live voetbal is alleen op een of andere betaalzender (Arena….) voor EUR 15,- per maand. Champions League alleen op Premiere (dat is net zoiets als Canal+) en dat kost echt geld. UEFA Cup kun je af en toe zien op DSF met hopeloos commentaar.

Dat staat ons ook te wachten tenzij we ingrijpen. Vandaar de Talpaban. NIET KIJKEN DUS!!! Laat Zjon alleen met zijn rotzooi, dan krijgen we voetbal terug waar het hoort.

Kom niet aan met “ons voetbal loopt al achter op de rest van Europa” want het probleem is niet dat wij te weinig geld hebben, de anderen hebben teveel geld. Sterker nog: er wordt veel en veel te veel geld betaald aan dikwijls middelmatige voetballers.

Ik zie best in dat een voetballer in een jaar of 10 zijn geld bij elkaar moet verdienen. De meeste zijn te stom om naderhand een fatsoenlijke baan te vinden dus moeten ze zorgen dat ze hun pensioen in hun korte loopbaan bij elkaar verdienen. Dat is OK. Ik doe er zelf 40 jaar over om mijn geld bij elkaar te verdienen, 4 keer zo lang dus. Even afgezien van gestaffelde rente is het dus aannemelijk te maken dat een voetballer 4 keer zoveel verdient als een doorsnee mens die gewoon iedere dag naar zijn werk gaat.

Ik ken echter voetballers die per week meer verdienen dan de doorsnee mens per jaar. Jongens (nou ja…) als Beckham slepen per week het dubbele naar binnen van wat ik per jaar verdien. En dan doe ik het niet eens echt slecht. Hoe leuk ze ook kunnen ballen, dat lijkt me lichtelijk overdreven.

Bij de salarissen heb ik nog weggelaten wat de “heren” aan reclame geld krijgen. Iedereen zwijmelt bij de bedragen maar iedereen vergeet ook dat ze het zelf betalen op het moment dat je een van de producten koopt. Een paar coole Nike gympen kosten een paar Euro om te laten produceren door een arme Aziaat die per jaar verdient wat ik per uur krijg. Die dingen kosten echter minstens EUR 100,-. Wie denk je dat de rest krijgt?? Nou??? o.a Ronaldinho. Leuk joch, lacht de hele dag. Tsja, bij zo’n salaris zou ik me ook de hele dag de pleuris lachen.

David Beckham heeft een tijd lang zijn kop kaal geschoren met een Gilette mesje. Waarom denk je dat zo’n flutding bijna EUR 10,- kost?? Zelfs als ze in Europa geproduceerd worden mogen ze niet meer dan een paar cent kosten.

Zelfs het kapitalistische Amerika heeft zogenaamde salaris caps ingesteld voor hun sporters. Dat zijn maximale bedragen die ze mogen verdienen. O.K. die liggen nog steeds belachelijk hoog maar het is toch een teken dat het op een gegeven moment genoeg is.

Dus niemand hoeft zich bezwaard te voelen als hij/zij niet naar Talpa kijkt. Onze voetballers vertrekken toch allemaal naar het buitenland. Het wordt hoog tijd dat we een overdrachtsbelasting op voetballers gaan invoeren, profiteren we tenminste allemaal mee aan de buitenlandse miljoenen.

Dus laat de Talpaban groeien, kijkt allen naar Studio Voetbal en gewoon naar Studio Sport. Onze nationale sport is niet voetbal maar korfbal!! Of zo…. Er is genoeg anders om naar te kijken. Zet op zondagmiddag de radio aan op Radio 1. “Langs de lijn” heet het programma. Het stamt uit de middeleeuwen maar is echt leuk. Dan weet je alle uitslagen, je bent er bijna live bij en je kunt ‘s avonds wat anders gaan doen dan reclame kijken. Probeer het maar eens!! Doe Talpa in de Ban. Vergeet niet: de enige leuke mol is Momfer de Mol, zelfs Linda is niet leuk meer sinds ze aan de botox is.

Een gedachte over “Talpaban

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s