Weihnachtsmarkt

Shoppen in CentrO

In Oberhausen hebben ze jaren geleden een winkelcentrum gebouwd naar het voorbeeld van een echte Amerikaans Mall.

Prachtig, overdekt en ze hebben het goed aangepakt, alle winkels zijn vol en verhuurd, veel parkeerplek (gratis!) en mooie winkels. Lekker overdekt dus je kunt je jas in de auto laten. Het enige nadeel is dat het dicht bij Nederland ligt en dat het er sterft van de Nederlanders. Doordeweeks gaat het gelukkig nog wel maar in het weekend is de voertaal Nederlands. Daar wordt ook driftig reclame voor gemaakt. Duitsers doen dat wel handig. Ze maken ook reclame voor een andere attractie een paar kilometer verderop, Warner Brothers Moviepark. Daar komt geen hond uit Nederland en de Duitsers begrijpen nog steeds niet hoe dat kan. omdat alle filmfiguren Duits spreken en wij dat niet leuk vinden natuurlijk, maar dat begrijpt hier niemand.

Nu waren de winkels allemaal in Kerstsfeer, zoals gebruikelijk in Duitsland. Overal kerstbomen en prachtige versieringen die ook mooi gelijkmatig in het centrum opgebouwd waren. Daar was aandacht aan besteed.

Het barstte er ook werkelijk van de kerstmannen. In Duitsland kennen ze Nikolaus weliswaar en ze weten dat hij op 6 december jarig is maar ze doen er niet veel mee. Hier komt het “Christkind”, die deelt hier de cadeaus uit maar de laatste jaren heeft ook hier de commercie toegeslagen en zie je steeds meer Kerstmannen.

Zoals iedereen weet (en zo niet, dan vanaf nu) is de kerstman geen half en half ware legende zoals bij ons Sinterklaas maar een commercieel bedenksel van Coca Cola. Die hebben een reclamebureau (Naar verluid in Zweden) opdracht gegeven een legende te bedenken en wel zo dat het goed bij Coca Cola past. Vandaar het rood wat ook in de reclame van Cola terugkomt. Amerikanen trappen daar wel in, het land is zo nieuw dat elke legende erin gaat als koek.

Geef mij die goede oude Klaas maar. Bij ons thuis word 5 december gevierd alhoewel we onder de boom ook wat neerleggen. Omdat ik in Duitsland werk ontkomen we niet aan een stukje andere cultuur maar Klaas blijft bij ons in ere! Een bijkomend voordeel van Klaas is wel dat we bij ons een rem op de kerstspullen hebben. Voor 6 december komt er bij ons niemand op het idee om een kersttak op te hangen. En dat is best goed. Bij onze Oosterburen zie je dat de kerstboom tot begin augustus staat terwijl de eerste eind juli al beginnen met optuigen… Daar staat tegenover dat wij inmiddels midden in de zomer de eerste Toys ‘R us catalogi in de bus krijgen en dat je rondom het jaar pepernoten (eigenlijk kruidnootjes) kunt kopen. Snapt de commercie nou niet dat Kerst en Sinterklaas alleen leuk zijn omdat je er een heel jaar op moet wachten?

Dat neemt niet weg dat we graag in Duitsland gaan shoppen rond de kerst. En in CentrO was het dik in orde! We hebben een hoop gekocht (Ik ben 2x naar de volgeladen naar de auto terug geweest) en het was een fijne dag. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s