België

“Is er leven op Pluto…”

Het Goede Doel zong het al, jaren geleden. “België”. Prachtig land, meestal chaos, een stuk minder georganiseerd dan Nederland maar toch een heel leuk land. Leuke mensen, schattig taaltje. Het kan nog zo slecht weer zijn, het weerbericht door Sabine Hagedoren liet de zon doorbreken.

En nu, na New York, London, Istanbul, Parijs, Madrid en vele andere steden, is Brussel aan de beurt. IS is natuurlijk “not amused” dat zelfs België in staat is om terroristen op te pakken. OK, het duurt even, maar ze krijgen ze.

En dus gaan ze met bommen gooien. In een niet zo strak georganiseerd land kom je natuurlijk overal binnen met een bom. In een wel strak georganiseerd land ook trouwens. Daarover straks meer.

Het erge is dat deze acties precies het tegendeel oproepen van wat IS graag wil. Dat we bang worden en opgeven. Dat is tenslotte terreur. Angst zaaien. IS beseft niet dat we ze niet nodig hebben, we hebben zelf genoeg angstzaaiers rondlopen. Greet Wilders, Marie Le Pen, Frauke Petry en ga zo maar door. Die zorgen er al voor dat Europa angst heeft voor moslims.

En zodra de echo’s van de bommen verstomd zijn kun je er op wachten. Greet Wilders, na een paar maal stiekem “Yes!, Yes!” geroepen te hebben begint gelijk over het sluiten van de grenzen.

Juist. Dat zal ze leren….  Niet dus. De grens kan niet dicht, zelfs ons minilandje heeft ruim 1000km (1.000.000 meter) grens. Natuurlijk ook nog bijna 500km kustlijn….  Om zeker te zijn dat er niemand in komt hebben we al een miljoen mensen nodig om alles 24/7 te bewaken. Hmm nu ik er over nadenk… zoveel PVV stemmers zijn er ongeveer…. en de meeste zijn toch werkeloos. Eigenlijk helemaal geen slecht idee…

Nee, dat was niet serieus. De grenzen sluiten helpt niet alleen niet, het is een totaal verkeerde actie. Als we gaan terugslaan blijft deze ellende doorgaan. Als we IS verslagen hebben, staat de volgende IS op, nog wreder en vastberadener dan de vorige. De harde maatregelen waardoor vele om wordt gevraagd zullen niet helpen, hebben nog nooit geholpen. Hoe vaak moet het nog fout gaan voordat eindelijk iedereen het snapt? Er is nog NOOIT NOOIT NOOIT een harde leider geweest die iets opgelost heeft. Hitler niet, Stalin niet, Pol Pot niet. Noem ze maar op. Alleen miljoenen doden en onmetelijk leed. Meer heeft dat niet gebracht. De zogenaamde slappe leiders hebben ALTIJD een stap naar voren gemaakt. Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela. Ja Mandela. 25 jaar onterecht gevangen, gefolterd en alles. Komt vrij en doet wat? Vergeeft zijn vijanden en leeft nog lang en gelukkig. Zuid Afrika is er nog lang niet maar is op een betere weg dan het was.

Het is echter op vele plaatsen voor vele jaren al misgegaan en het gaat nog steeds mis. Europa en de USA buiten andere landen genadeloos uit. Al jaren betalen we nauwelijks iets voor goederen uit andere landen. Arme Aziaten werken voor een paar pinda’s per dag om onze sportschoenen en kleren en iPhones te maken, en het geld wat ermee verdiend wordt gaat definitief niet naar de mensen die het harde werk ervoor gedaan hebben.

Om de olietoevoer te beschermen wordt elke leider in het middenoosten die aanstalten maakt de boel eerlijker te verdelen gelijk een kopje kleiner gemaakt. Net is het weer een beetje rustig in Iran en de volgende ellende (Donald Trump) kondigt zich weer aan. En met een beetje geluk wordt in Iran een nieuwe “Vriend van de US” geinstalleerd die dan vervolgens door IS 2.0 weer wordt afgezet en we zijn weer terug bij af.

Het is triest en blijft triest. We moeten IS bestrijden in Syrie omdat we het daar zelf verziekt hebben. De vluchtelingenstroom houdt aan omdat we daar noodgedwongen oorlog moeten voeren.

Het enige wat we kunnen hebben is een lange termijn strategie

  • Verminder de afhankelijkheid van olie. Dan hoeven we niet in te grijpen als het Middenoosten geen olie wil leveren. We hebben genoeg alternatieven.
  • Laat een dictator zitten. Een stabiele dictatuur is altijd nog beter dan chaos. Misschien herinnert iemand zich Tito nog? De dictator van Joegoslavië. Altijd rustig, mooi land, totdat Tito stierf. Toen zagen vele de kans schoon om oude rekeningen te vereffenen. En wat hebben we nu? 5 kleine k*** landjes. en een hoop ellende achter de rug en die is nog steeds niet voorbij. Vergeven is niet iets wat de gemiddelde ex-Joegoslaaf beheerst. In Irak is het weinig beter sinds Sadam weg is. Daarvoor was het een stuk rustiger. Maar ja, die “Weapons of mass-destruction” ook…. Moet ik verder gaan met Libië?
  • Betaal de mensen die voor je werken. Niet alleen binnenlands maar zeker buitenlands. Hou mensen tevreden. Er komt een moment dat een uitgebuite hongerige werknemer het zat is en naar wapens grijpt omdat er voor hem geen andere uitweg is. Is dat zo moeilijk te begrijpen? Iemand die genoeg verdient om dingen te kopen die hij/zij nodig heeft gaat niet lopen schieten. Die is happy.
  • Stop met wapens leveren aan derden. Ook al zijn ze nu vriendelijk, ze keren zich vanzelf tegen je. De USA heeft El Quaida zelf van wapens voorzien toen ze tegen Rusland vochten. Daar hebben ze later een hoop plezier aan gehad. Dat was niet de eerste (en helaas ook niet de laatste, vrees ik) keer dat de USA dat is overkomen. Die leren het nooit.

Alweer een zwarte dag. En het wordt niet beter nu alle schreeuwers weer aan de beurt zijn met haat en vooroordelen. Contra-productief maar dat zien ze niet, meestal ontbreekt het aan hersens.

Als we niet oppassen hebben we volgende jaar alleen nog semi-dictators aan de macht. MP Wilders, ik moet er niet aan denken. Dan ga ik emigreren. Ik weet nog niet waarheen maar ik heb getwijfeld over België… Arm België. Daar kunnen we ook niet meer heen. Toch maar Pluto?

Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s