Berlijnse prikkeldraad muur.

De grens.

De Rhön ligt in het Bundesland “Hessen” maar het grenst aan Thüringen. En dat lag vroeger in de DDR en de resten van de grens zijn nog steeds zichtbaar. Ze hebben van een van de wachttorens een soort monument gemaakt. Er is een kinderspeelplaats bij en daar zijn we vandaag heen geweest.

De jongens hebben zich even uitgeleefd en we hebben wat foto’s gemaakt. Hier zit Jeroen op een soort troon en hij trekt er een koningsgezicht bij….

Een mooi landschap. Omdat hier jaren kang (Eigenlijk vanaf het eind van de 2e wereldoorlog) niet veel mensen meer geweest zijn heeft de natuur zich hier anders onwikkeld dan op drukkere plaatsen. het schijnt dat er talloze dier- en plantensoorten voorkomen die verder nergens anders te zien zijn.

Vanaf de auto was het nog een aardig stukje lopen. Jeroen vind dat geen probleem, die loopt graag, maar Robbert is antilope, die ziet dat niet als nuttig.

Omdat dit gebied “Schwarzes Moor” heet wat zoiets is als Zwarte Veen zitten er nogal veel muggen. We moesten ons door een hele zwerm heenvechten en dat vonden de jongens niet zo leuk. Gelukkig had ik een licht shirt aan en gingen daar de meeste beesten op af.

Het laatste stuk weg was een soort betonplatenweg voor tanks

Naast de toren lag een bunker, de luchtpijpen staken boven de grond uit.

Op een bord wordt uitgelegd hoe het er vroeger uitzag.

Een oude grenspaal.

Het blijft indrukwekkend, je kunt je bijna niet voortstellen dat het helemaal niet zo lang gelden is dat hier nog mensen onderdrukt werden.

Mooi dat zoiets bewaard blijft. Zo konden we de jongens een beetje uitleggen wat hier gebeurd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s