Ubergeil

Zo. Was al weer een tijdje geleden. Het werkt slokt zo veel tijd op dat ik niet echt aan schrijven toe kom. Maar nu lukt het even, ik heb even pauze en ik moet wachten tot de grote pauze van de conference begint.

Ik ben vanaf zondag onderweg. Eerst van huis naar de luchthaven Düsseldorf, dan met het vliegtuig naar Zürich voor de Systems Engineering Conference van INCOSE.

Ik wilde praten met een heleboel mensen die bijna allemaal daar waren. En alde berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed naar de berg. (Laat mijn DutchTurks vriendjes het niet horen, dan is de boot weer aan)

Ik ben maar weer overgestapt op vliegen met Swiss, ze zijn, zeker voor Zwitsers, redelijk betaalbaar en het vliegen is zeer aangenaam. Je krijgt nog eten en drinken aan boord en er zijn geen staanplaatsen.

Maar dan komt Zwitserland. het lijkt wel of ieder bezoek duurder wordt. Ik had via booking.com een betaalbaar hotel gevonden (dacht ik) maar dat bleek een bed in een slaapzaal te zijn. Daar pas ik voor, op vakantie OK, maar niet als ik aan het werk ben.

Dus een ander gezocht wat niet te ver weg lag en nog betaalbaar was zonder dat ik gelijk met de bank moest praten. Dat kost dan €250,- voor 2 nachten. En als je denkt dat je dan wel iets heel goeds krijgt: niet dus. Op de foto leek het nog wel wat maar het was niks. Zeer klein, lawaaierig en het ontbijt bestond uit koolhydraten met koolhydraten. Bah.

De conference was echter zeer goed en het eten en drinken gratis (Ik had een vrijkaartje gekregen) Samen met Daniel heb ik besloten een facebookpagina te openen: “Staying in Switzerland without spending any money”. We willen een overzicht van alles wat gratis is.

De WiFi bij StarBucks is gratis, voor 1 uur, daarna nog steeds alleen langzaam. Je moet echter wel een kop koffie kopen. Onder de Sfr. 5,- heb je daar niets. Ik was €12,50 kwijt voor een watertje en een bak koffie…

Ik heb de StartBucks bediende gevraagd wat hij verdiende. Nadat ik hem verteld had wat ik zelf netto krijg per maand bleek dat hij daar nauwelijks onder zit….

Na een bezoekje aan een zwitserse klant was het tijd om verder te vliegen, nu naar Parijs. Dat is in ieder geval goedkoper… En best leuk. Weer met Swiss en de vliucht duurt ongeveer net zo lang als de vlucht van DUS naar ZRH. We kregen nu een ijsje als eten. Erg lekker want het was wel heel erg warm geworden…

In Parijs aangekomen kwamen na het koffer ophalen gelijk de eerste taxiverkopers al aangerend. Of ik een taxi wilde. Nou nee, ik ben een Uber fan.

Ik krijg daar veel kritiek op. Veel mensen vinden het zielig voor de “ouderwetse” taxi chauffeurs dat Uber ze werkeloos maakt. Ik niet. Als we zo blijven denken hadden we de stoomtrein ook in ere moeten houden om die arme kolenstokers niet werkeloos te maken.

De gemiddelde taxichauffeur in 020 is ongemanierd, belazert je waar je bij staat en rijdt levensgevaarlijk. Ja er zijn goede bij maar er zijn er echt genoeg waar je niet graag mee meerijdt.

Bij Uber geef je na de rit gelijk een beoordeling van de chauffeur, na een paar slechte beoordelingen kan de chauffeur zijn biezen pakken. Het is echt retemakkelijk. Je gaat langs de weg staan, start de app, drukt op “pick-up” en geeft eventueel het einddoel aan. Kind kan de was doen. Dan verschijnt een plaatje met de chauffeur, zijn beoordeling, zijn auto en zijn kenteken en hoe lang het duurt voor hij/zij er is. Je stapt in, rijdt naar je bestemming en stapt uit. Betaling is al geregeld, de rekening komt binnen 30 seconden na het uitstappen in de mail.

De mijne had een mooie passat, voorstoel zo dat ik plenty ruimte had, ik had gratis koud water, snoepjes en TV. Van de luchthaven naar Parijs voor net iets meer dan € 40,- zo hoort dat.

Niets houdt de klassieke taxibedrijven tegen om op dezelfde manier te werken. Alleen de angst om beoordeeld te worden vrees ik.

En nu zijn we in Parijs op de IBM IoT Conference. Ik ga zelf ook spreken over Rhapsody en AUTOSAR. Maar eerst spreken er diverse anderen. Die doen dat, in tegenstelling tot de vorige conference in Zürich, niet in het Engels.  Alleen de eerste spreker had slides in het engels, alle anderen hadden french only. De eerste sprak ook keurig langzaam, die kon ik goed volgen. Bij alle anderen was ik binnen een minuut de draad kwijt….

Frankrijk… Mooi land. Jammer dat daar de Fransen wonen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s