Zomertijd

Dit weekend weer de halfjaarlijks mini-jetlag. We verschuiven de tijd weer. Nu de “vervelende”. Die in Oktober gaat nog wel vind ik. Maar hier heb ik altijd een hekel aan.

Er gaan al langer stemmen op om dit geschuif af te schaffen en eigenlijk ben ik het daar wel mee eens want ik vind de zomertijd/wintertijd ( Of zoals de meeste zeggen: Daylight Saving Time DST) erg vervelend.

Maar laten we de discussie even voeren met de juiste informatie.

Wat is de juiste tijd?

De definitie van de juiste tijd is dat om 12 uur ’s middags de zon exact in het zuiden staat.
Dat is maar op een paar plaatsen op de wereld het geval. De meeste plaatsen op de wereld hebben een tijd die daarvan afwijkt.

Hoezo wijken we af?

Heel eenvoudig:
De wereld heeft 24 theoretische tijdzones, als we uitgaan van tijdzones van een uur. (Er zijn ook plekken die een half uur afwijken, zelfs een paar met 15 minuten)
De wereld rond is verdeeld in 360º dus een tijdzone van een uur beslaat 15º.
Bij de evenaar is dat een afstand van 40.000km x 15º/360º = 1.666,67km. Op onze breedtegraad (52,3ºN 6,5ºE) is dat net iets meer dan 1000km.
dat betekent dus dat bij ons de tijd iedere 16,67km een minuut verschuift.
(De omtrek van de aarde op breedtegraad BG is cos(BG)*40.000)
De tijd is precies goed in het midden van een tijdzone (Bijvoorbeeld Londen Greenwich, 0ºE GMT) en zou dan 7,5º plus en min moeten lopen.
Nou is 7,5ºE is toevallig ongeveer de grens tussen Nederland en Duitsland. (En tussen Duitsland en Frankrijk. En Frankrijk en Zwitserland.

Dus… wij zitten in de verkeerde tijdzone?

Inderdaad. Wij zouden in dezelfde tijd als de UK moeten zitten. En dat zitten we niet. Wij lopen een uur voor op de UK.

Waarom dan?

Geen idee, waarschijnlijk vond iemand het een goed idee om heel Europa in dezelfde tijd te hebben. Het maakt volgens mij niets uit, mensen moeten zich toch aanpassen aan hun omgeving.

Maar als we het wel goed doen dan hebben we dus altijd een uur verschil met Duitsland?

Klopt. Maar het eigenlijke antwoord zou moeten zijn: Nou en? Als je handel wilt met een ander land dan pas jij je maar aan, niet de rest van het land.

Wijken wij alleen af? Of zijn er meer?

Er zijn er zelfs veel meer. En veel grotere afwijkingen. Ik ben wel eens in Nantes. Die liggen op 1,6ºW (Jawel WEST!) dus links van Londen. En hebben het toch een uur later. Om nog maar te zwijgen van Spanje dat geheel onder Engeland ligt. In Portugal is het al een uurtje later maar dat zouden er eigenlijk 2 moeten zijn. Of inderdaad 1, als wij de juiste hadden..
In de foto bij deze BLOG entry zie je in rood de plaatsen waar ze “te laat” zijn en blauw waar ze “te vroeg” zijn. En dan heb je nog China.

China??? Really?

Yep. China heeft één enkele tijdzone. Belachelijk, ja. De mensen in het westen van China moeten om 3 uur ’s nachts opstaan want dan is het al licht.

Zomertijd afschaffen dus?

Dat hoeft niet. Maar dat geschuif twee keer per jaar afschaffen. En dan lekker gewoon die tijd houden. En dat kunnen we best zo kiezen dat we maximaal profiteren van daglicht. Maar we hoeven daarbij niet te kijken wat anderen doen.

Hoe lang is het dan “daglicht” op onze breedtegraad?

Dat verschilt behoorlijk tussen zomer en winter. Maar dat wist je al. Waar ik woon is de maximale daglengte 16:49. Dat blijft een paar dagen zo rond 21 juni.
Rond 21 december hebben we de kortste dag 7:41. Ook dat blijft een paar dagen.

Dus hoe laat moeten we de tijd zetten voor een maximale dag?

Dat is erg lastig bij ons ’s winters. Als het om 7 uur ’s morgens licht is dan wordt het om 15u al weer donker. Als de zon om 22 uur ’s avonds onder moet gaan dan wordt het zo om 14u pas licht. Ook niet handig.
Als we de zomertijd “vast” maken dan hebben we om 9:43 zonsopgang en om 17:22 zonsondergang. Klinkt wel OK.

En in de zomer?

Ja, daar maakt het toch niets uit. het is dan net iets na 5 uur licht en dat blijft tot na 22u. Is wel OK.

Dus per dag zit er 3 minuten verschil in de lengte van de dag?

Gemiddeld klopt dat. Maar zo rond 21 juni en 21 december verandert er nauwelijks iets aan de dag. Ook omdat de baan van de aarde niet rond maar ellipsvormig is verschuift rond die dagen de dag alleen een stukje von ’s morgens naar ’s avonds en omgekeerd. Rond lente en herfst (21 maart en 21 september dan gaat het hard, ruim 4 minuten per dag.

Maar als iedereen dat doet maakt het toch niet zo veel uit?

Jawel. Ten eerst _kan_ niet iedereen dat doen. Dichterbij de evenaar is de dag altijd even lang en is DST zinloos. Op het zuidelijk halfrond maakt het op de hogere breedtegraden wel weer zin maar dan de andere kant op. Jawel, Australië heeft ook zomertijd maar het verschilt dus altijd van ons. Vaak omdat we ook nog op verschillende dagen schakelen. Net als de VS die gaan ook 2 weken eerder naar DST en twee weken later weer terug.
Gelukkig wonen er minder dan 5% van de mensen op het zuidelijk halfrond…

Conclusie:

Van mij mag het afgeschaft. Of we vaste zomertijd, wintertijd of de “echte” tijd hebben maakt me niet uit maar de zomertijd klinkt niet zo slecht.
Opblijven voor een TV programma doe ik al heel lang niet meer, opstaan probeer ik te doen als het licht wordt dus het zal wel.
Alleen dat geflipper 2x per jaar, dat hoeft van mij niet.
Een fijn weekend allemaal, vergeet niet de klok te verzetten (De nacht van zaterdag op zondag om 2 uur gaat de klok naar 3 uur….)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s